Written by 14:54 Nieuws

Zo kies je het juiste meubilair voor je kinderdagverblijf

Als je een locatie voor kinderopvang (opnieuw) inricht, zoek je naar het beste meubilair voor de kinderen en de pedagogisch medewerkers. Daarbij wil je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het meubilair duurzaam, comfortabel en veilig is voor de kinderen. Maar hoe kies je nu het juiste meubilair voor kinderopvang? We geven 3 tips om tot de juiste keuze te komen.

Welke functies zijn belangrijk om in overweging te nemen?

Vóór je de keuze voor de volledige inrichting van je kinderdagverblijf kunt maken, is het zaak om te bepalen waar je meubels voor nodig hebt. Er zijn verschillende functies die elk voldoende aanwezig moeten zijn:

 • Spelen
 • Zitten
 • Slapen
 • Opbergen
 • Verschonen

Met name verschonen is een unieke functie die slechts in enkele sectoren noodzakelijk is en waarvan de kinderopvang wel de belangrijkste sector is.

TIP: Bepaal welke functies nodig zijn en in welke mate, en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt op je locatie. Zo krijg je inzicht in wat er mogelijk is en hoe je jouw ruimte zo praktisch mogelijk benut.

Welke eisen stel je aan het meubilair?

Als kinderopvang heb je te maken met wettelijke eisen, maar ook interne eisen en wensen spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke keuze voor het aan te schaffen meubilair. Houd in ieder geval rekening met:

 • Ergonomie; voorkom overbelasting en daarmee uitval van je zo waardevolle pedagogisch medewerkers
 • Modulariteit; modulaire meubels kun je flexibel inzetten en daarmee langer gebruiken dan puur maatwerk
 • Veiligheid; je hebt een grote verantwoordelijkheid met al die kleintjes op de locatie, wettelijke eisen zijn daarbij een minimum voor de veiligheid
 • Duurzaamheid; naast modulariteit is ook de duurzaamheid van het materiaal essentieel voor de levensduur van de meubels
 • Educativiteit; de kleintjes moeten worden uitgedaagd om zich te ontwikkelen, hoe mooi is het als de meubels ook educatieve elementen hebben?

TIP: Stel een duidelijke lijst met eisen en wensen op en maak die eisen en wensen zo concreet mogelijk. Zo voorkom je misverstanden en zorg je ervoor dat je inrichting aan alle eisen en wensen voldoet.

Welk soort meubilair kies je voor je kinderdagverblijf?

Je hebt de keuze uit 3 verschillende soorten meubilair voor je kinderdagverblijf:

 1. Kant-en-klaar; meubels met standaardformaten, passend in de meeste ruimten, maar weinig flexibel en met risico op onbenutte ruimte
 2. Maatwerk; past precies en maakt optimaal gebruik van de ruimte die je hebt, maar niet zomaar om te bouwen, want niet modulair
 3. Modulair; zowel met standaardformaten als flexibel in formaten, uit te breiden en aan te passen naar wens

De kant-en-klare meubels zijn de goedkoopste oplossing, waarbij je bij het veranderen van de indeling van je ruimte minder flexibel bent. Maatwerk is het meest uniek, vaak het duurst en meestal niet flexibel. Modulair is een tussenvorm die de meeste flexibiliteit geeft en meestal uit te breiden is, waarbij uitbreiding lastig wordt wanneer een productlijn niet meer wordt geleverd. Soms is er dan een nieuwe productlijn die er wel op aansluit, blijf dus het assortiment van je leverancier in de gaten houden bij de keuze voor modulair.

TIP: Kies niet direct zelf voor het soort meubilair, maar laat je uitgebreid informeren door diverse leveranciers.

(Visited 32 times, 1 visits today)
Close