Written by 14:45 Nieuws

Drie tracks van Michael Jackson-album verwijderd van streamingdiensten

In juni 2022 heeft Sony Music drie tracks van het postume Michael Jackson-album ‘Michael’ verwijderd van de verschillende streamingdiensten. Wanneer je nu het album ‘Michael’ opent op Spotify, Deezer, Apple Music, YouTube Music of een andere streamingplatform, zie je nog 7 tracks staan in plaats van de 10 songs waar het album bij de release in 2010 uit bestond.

Rumoer omtrent ‘Cascio tracks’ na de release van ‘Michael’

Direct na de release van het album ‘Michael’ in 2010 ontstond er al rumoer, omdat veel fans in de gewraakte songs een andere stem zeiden te horen dan de stem van Jackson zelf. Het gaat om de volgende drie tracks, die vanwege de betrokkenheid van Eddie Cascio bij de songs ook wel de ‘Cascio tracks’ worden genoemd:

  • Keep Your Head Up
  • Monster (featuring 50 Cent)
  • Breaking News

Productie van deze tracks wordt onder andere toegekend aan Michael Jackson zelf, Christopher “Tricky” Stewart, Teddy Riley en de onbekende Angelikson. “Breaking News” was het eerste nummer dat voor de release van ‘Michael’ werd vrijgegeven en was direct al controversieel.

“Breaking News”: Jackson zou nooit over zichzelf zingen

Veel fans waren al kritisch na het horen van “Breaking News”. Het klonk voor hen net niet als Jackson, én Jackson zou nooit een nummer zingen waarin hij zichzelf noemt. Toen het postume album ‘Michael’ uitkwam werd de kritiek nog steviger. De Cascio tracks waren volgens hen absoluut geen songs van Jackson zelf. Ook diverse familieleden van Jackson waren ervan overtuigd dat de drie gewraakte nummers waren ingezongen door Michael Jackson.

Was het Jason Malachi?

De fans waren er al snel van overtuigd dat de nummers waren gezongen door Jason Malachi, een bekende Michael Jackson-imitator, wiens stem veel weg heeft van die van Jackson. Malachi, wiens echte naam Jason Edward Cupeta is, had mensen al eerder op het verkeerde been gezet met songs als “Mamacita”. In 2014 zou Malachi mogelijk hebben toegegeven de drie Cascio songs te hebben gezongen, wat later weer werd ontkend.

Veel fans blijven ervan overtuigd dat Jason Malachi de zangpartijen op “Breaking News”, “Monster” en “Keep Your Head Up” voor zijn rekening heeft genomen.

Rechtszaak over ‘artistieke vrijheden’

Er volgde zelfs een rechtszaak over de authenticiteit van de tracks, waarbij het er even op leek dat Sony Music toegaf dat de songs niet de stem van Michael Jackson bevatten. Sony’s claim was echter dat ze het recht hadden om albums uit te brengen onder de naam Michael Jackson, ongeacht of Jackson de songs (allemaal) zelf zou hebben gezongen of niet. Sony beriep zich daarbij op vrijheid van meningsuiting met de woorden “representations about the identity of the singer amounted to a statement of opinion rather than fact”.

Op Spotify bestaat het album ‘Michael’ nu uit 7 tracks.

Songs alsnog verwijderd van streamingdiensten

Naar nu blijkt zijn eind juni 2022 de drie gewraakte tracks alsnog verwijderd van de diverse streamingdiensten. Het gaat hierbij in ieder geval om Spotify, Deezer, Apple Music, YouTube Music en Amazon Music.

Op 29 juni was MJ World de eerste die hierover berichtte, verder lijkt er weinig ruchtbaarheid aan te zijn gegeven. En dat terwijl dit toch behoorlijk bijzonder nieuws is. Er is bij ons geen eerder geval bekend waarbij zo’n ingrijpende actie is ondernomen en songs zo expliciet van een album zijn verwijderd.

Ook op Deezer staan nog 7 tracks in de tracklist van het album.

Wat is nu het echte verhaal achter de Cascio tracks?

Zoals wel duidelijk zal zijn is er nog niets officieel naar buiten gebracht over zowel het verwijderen van de tracks van de streamingdiensten als de ware identiteit van de zanger van de nummers. Of we ooit zullen weten wat het echte verhaal is, is dan ook de vraag.

(Visited 37 times, 1 visits today)
Close