Written by 08:46 IT & Tech, Tips

Laptop, Chromebook of Macbook: welke kies je?

Lange tijd was het vanzelfsprekend dat je het had over een Windows laptop wanneer je een laptop ging kopen. Apple had wel MacBooks, maar die waren zo’n beetje voorbehouden aan professionele gebruikers. Nu heeft Apple een diverser assortiment en kun je ook kiezen voor een Chromebook. Welke laptop kies je dan?

Verschil in levensduur en dus duurzaamheid

Globaal zijn er verschillen in levensduur tussen deze verschillende soorten laptops. Zo doe je met een MacBook zeker 5 jaar of langer, terwijl de gemiddelde levensduur van een gewone laptop ongeveer 3 jaar is.

En waar de levensduur voor MacBooks en laptops vooral afhankelijk is van de laptop zelf, loop je bij Chromebooks tegen de beperking van software-updates aan. In het gunstigste geval krijg je nog zo’n 7 jaar updates van ChromeOS, terwijl je ook binnen enkele jaren gewoon geen updates meer krijgt. Daarmee is de Chromebook zelf niet per se onbruikbaar meer, maar een OS dat niet geüpdatet wordt zorgt wel voor steeds meer beperkingen.

Die levensduur is natuurlijk ook een aspect voor duurzaamheid. En die levensduur is niet alleen maar afhankelijk van OS en de bouwkwaliteit van je laptop, ook de specificaties die we hierna nog gaan behandelen spelen daarin een rol.

Afhankelijk zijn van internetverbinding

Kies je voor een Chromebook, weet dan dat je daarvoor vrijwel altijd een internetverbinding nodig hebt. Ga je op vakantie en heb je daar geen wifi, dan heb je een grote kans dat je Chromebook zo’n beetje onbruikbaar is. Moet je dan extra betalen voor internet op de camping, in je vakantiehuisje of hotelkamer, is een eventuele besparing op prijs al gauw weg. Wil je dus niet afhankelijk zijn van een internetverbinding, dan valt de Chromebook af.

Let wel: je kan zeker offline werken met een Chromebook, maar dan ben je vaak wel fors beperkt in je werkzaamheden.

Verschillen in prestaties

Er zitten ook grote verschillen in prestaties tussen deze drie soorten laptops. Apple zit niet voor niets in het hogere segment qua prijs, dat is mede door de keuze voor onderdelen zoals processoren en harde schijven, die zorgen voor betere prestaties. Er zijn Windows laptops te vinden die vergelijkbare prestaties halen als MacBooks, die komen qua prijs dan ook al gauw op of in de buurt van het prijsniveau van MacBooks.

Let ook op de bouwkwaliteit

Van 2006 tot 2013 produceerde Apple MacBooks van polycarbonaat, sinds 2013 heeft iedere MacBook-variant een aluminium unibody. Polycarbonaat is behoorlijk sterk, maar ook zwaar. Aluminium is een lichter alternatief en daarmee heeft Apple laptops die behoorlijk sterk zijn. Ook Windows laptops zijn verkrijgbaar in metalen uitvoeringen, daarnaast zijn er behuizingen die bestaan uit een mix van kunststof en metaal.

Het spreekt voor zich dat veel plastic zorgt voor een minder stevige laptop. Kies als het even kan op zijn minst voor een laptop met een mix van kunststof en metaal of met een volledig metalen behuizing. De goedkoopste Chromebooks die volledig van plastic zijn werden door de Consumentenbond al afgeraden. En als je dan toch een prijsklasse hoger gaat, kom je in een prijsklasse waar je ook prima Windows laptops vindt.

Grootste keuze in specificaties bij gewone laptops

Wanneer je echt zelf keuzes wilt maken qua specificaties, dan kom je toch uit bij de gewone (Windows) laptops. Bij Apple heb je geen keuze bij het merk processor en bij Chromebooks is het interne geheugen maximaal 256 GB en het werkgeheugen maximaal 8 GB. Let wel: voor Chromebooks heb je op zich ook geen hogere specificaties nodig, omdat je in de cloud werkt en er minder rekenkracht nodig is dan op andere laptops. Toch kan het beperkend voelen, of misschien vind je het gewoon prettig vinden wel meer intern- of werkgeheugen te hebben.

Stel je wensen en eisen op en overweeg je opties

Mede omdat de producenten steeds met verbeteringen komen, is het onmogelijk om je hier alle hulp te bieden bij het kiezen van een nieuwe laptop. Maar we helpen je graag op weg met een checklist. Hiermee stel je zelf je eisen en wensen op om zo de beste laptop te vinden die bij jou past.

Dit zijn de belangrijkste punten die van belang zijn voor jouw meest passende laptop:

  • Behuizing: plastic, metaal of een mix?
  • Beeldscherm: formaat en techniek
  • Intern geheugen: hoeveel en HDD of SSD?
  • Werkgeheugen: van 2 tot 64 GB RAM
  • Grafische kaart: voor videobewerking en/of games
  • Aansluitingen: hoeveel en welk type USB-poorten wil je?

Denk verder ook aan een eventuele ingebouwde webcam en als je veel met cijfers werkt is een numeriek toetsenbord ook wel zo handig.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Close