Written by 10:35 Natuur & duurzaamheid, Nieuws, Regio, Veluwe

Ziekenhuis St Jansdal opent duurzame digitale deuren

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk nodigt iedereen uit om op een innovatieve manier kennis te maken met haar verduurzamingsmaatregelen. Met een interactieve 360-graden rondleiding kunnen geïnteresseerden maar liefst 62 uitgewerkte duurzame oplossingen in detail verkennen, die zijn verspreid over negentien 360-graden panorama’s.

Virtueel ruimtes ziekenhuis ontdekken

Deze rondleiding neemt de deelnemers mee langs diverse afdelingen van het ziekenhuis zoals de keuken, apotheek, technische ruimtes, kantoren, patiëntenkamers, operatiekamers en het afvalplein – plekken die doorgaans niet toegankelijk zijn voor het publiek. Door de 360-graden panorama’s kunnen de deelnemers virtueel deze verschillende ruimtes ontdekken.

Duurzaam gebouw en duurzame organisatie

Arend Jan Poelarends, lid van de Raad van Bestuur, en Erika Geelkerken, projectcoördinator Duurzaamheid, leiden de deelnemers rond en geven uitgebreide toelichting op de diverse duurzaamheidsoplossingen. Deze initiatieven zijn een essentieel onderdeel van de strategie van Ziekenhuis St Jansdal om te evolueren naar een duurzaam gebouw en een duurzame organisatie.

Verspilling en vervuiling voorkomen

Niet alleen technische maatregelen worden uitgelicht maar ook maatregelen die te maken hebben met gedrag.

Judy van Gelder, Medicatieveiligheidsfunctionaris licht toe: “Laatst had een patiënt afgebeld voor zijn behandeling omdat zijn auto kapot was. De ziekenhuisapotheek heeft de patiënt gebeld of hij misschien met de fiets kon komen of een buurman kon vragen hem te brengen. Er lag immers een kuur op hem te wachten. Naast het feit dat dit infuus €1500 kost, is het ook verspilling en vervuilend als we hem gewoon weg moeten gooien. Het resultaat was dat hij toch naar het ziekenhuis is gekomen.”

Samenwerkingen, stimuleren duurzaam gedrag

De rondleiding laat de veelzijdige aanpak van Ziekenhuis St Jansdal zien: van technische installaties en keuzes bij nieuwbouw, tot samenwerkingen met leveranciers en het stimuleren van duurzaam gedrag.

Deze interactieve 360-graden tour is toegankelijk voor iedereen en is te vinden op de website van ‘Kijk! Duurzaam!‘. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om zich te laten inspireren door de vooruitstrevende stappen die Ziekenhuis St Jansdal heeft gezet.

Dit digitale project is tot stand gekomen door de makers van Kijk! Duurzaam!, in samenwerking met en in opdracht van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ). EVZ is mede mogelijk gemaakt door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Close