Written by 10:37 Elektronica, Huis & tuin, Huishoudelijk, Natuur & duurzaamheid, Tips

Je hebt meer knoopcelbatterijen in huis dan je denkt

Ieder jaar overlijden wereldwijd ongeveer 2.000 kinderen na het inslikken van een knoopcelbatterij. Een knoopcelbatterij kan bij inslikken enorme schade veroorzaken wat niet zelden dodelijk is. Van deze batterijen heb je er ongemerkt veel meer in huis dan je zou denken. Goed nieuws: er is een knoopcelbatterij ontwikkeld met een ingebouwde beveiliging, waardoor het gevaar na inslikken nihil is.

Kindvriendelijke knoopcelbatterij

Op initiatief van hart-Longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers werd in samenwerking met TU Delft een kindvriendelijke knoopcelbatterij ontwikkeld, die zichzelf uitschakelt dankzij een zekering. Zo stopt de afgifte van stroom, die schadelijk is en zelfs tot de dood kan leiden.

Bewust zijn van gevaren

“Het komt helaas regelmatig voor dat jonge kinderen ongemerkt een knoopcelbatterij inslikken, met ernstig letsel of zelfs overlijden tot gevolg als er niet snel wordt gehandeld” zegt Mieke Cotterink, expert Kinderveiligheid bij VeiligheidNL. “Een knoopcelbatterij die ‘uitgaat’ zodra deze ingeslikt wordt, kan mogelijk veel leed voorkomen. Maar voor het zover is, is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de gevaren.”

Ernstig letsel

Het per ongeluk inslikken van een (knoopcel)batterij kan tot ernstig, zelfs dodelijk, letsel leiden. Als de batterij blijft steken in de maag of slokdarm, kan daar een perforatie ontstaan.

In waxinelichtjes, autosleutels, afstandbedieningen en speelgoed

Cotterink: “Helaas komt het regelmatig voor dat een jong kind op de Spoedeisende Hulp terecht komt, omdat het 1 of meer batterijtjes heeft ingeslikt. Meestal gaat het om de ronde knoopcelbatterijen, die gebruikt worden in bijvoorbeeld LED-waxinelichtjes, autosleutels, afstandbedieningen en speelgoed.”

Tips om inslikken te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom roept VeiligheidNL ouders op om zich bewust te zijn van de gevaren van de knoopcelbatterij en er zo mee om te gaan dat het inslikken ervan wordt voorkomen.

Cotterink geeft hiervoor drie belangrijke tips:

  • Bewaar knoopcelbatterijen altijd buiten het bereik van (kleine) kinderen in de originele verpakking.
  • Controleer welke producten je in huis hebt waar knoopcelbatterijen inzitten. Check of deze niet door een kind uitgehaald kunnen worden. Of leg ze buiten bereik van je kind.
  • Gooi gebruikte batterijen direct weg als chemisch afval in de speciale batterijcontainers.

Met name dit laatste is belangrijker dan je zou denken. Een “lege” batterij is namelijk niet echt leeg. Er blijft altijd reststroom achter in een batterij, die bij knoopcelbatterijen dus voor schade kunnen zorgen na het inslikken.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Close